1.Aşama: İlk Danışma
Tüp bebek tedavisinde ilk olarak çiftin tıbbi geçmişleri ve hastaların danışma aşaması olmaktadır. Burada hastalar için durumlarına uygun ve özel bir tedavi planı hazırlanmaktadır. Burada hastanın daha önce geçirdiği hastalıklar, daha önce varsa yaptırdığı test ve diğer tanı yöntemleri kullanılarak tüm plan kişiye özel ve titizlikle hazırlanmalıdır. Hormon testleri ve diğer öncü testler tamamlanarak, hastanın durumu ile ilgili son karar verilir. Bu noktadan sonra IVF için hazırlık aşamalarına geçilir.
2.Aşama: Yumurtalık Uyarımı
Sağlıklı bir kadın bir regl döngüsü içinde ayda bir yetişkin yumurta üretir. Ancak tüp bebek tedavisinde, her yumurtanın döllenmemesi, döllense bile embriyonun sağlıklı olmaması riskini en aza indirmek için anne adayına yumurta uyarıcı ilaçlar kullandırılarak mümkün olan en çok sayıda yumurta üretimini sağlamaktır. Burada verilecek ilaçlar anne adayının yaşı ve kilosu göz önünde bulundurularak hesaplanır. Ayrıca daha önce tüp bebek denemesinin olması da hastanın alacağı hormon ilaçlarının dozajlarını değiştirmektedir.
Yumurta içeren foliküller sağlıklı bir boyuta ulaştıklarında yumurtaların gelişimlerinin tamamlanması ve yumurtlama faaliyetinin uyarılması için hCG enjekte edilir.
3.Aşama: Yumurta Toplama
hCG enjeksiyonundan 36 saat sonra yumurtalar yumurtalıktan alınmaya hazırdır. Yetişkin yumurtaların toplanması hastanın rahat olması amacı ile hafif bir anestezi altında, yaklaşık olarak 30 dakika süren basit bir operasyon ile gerçekleştirilir. Toplanan yumurtalar zaman kaybedilmeden laboratuvara gönderilir. Pek çok kadın işlemden bir saat kadar sonra evine dönebilmektedir.
4.Aşama: Sperm Alınması
Yumurta toplama ile aynı gün, erkek hastadan sperm örneği istenir. Mastürbasyon ile sağlanan sperm derhal laboratuvara gönderilir. Meni içeriğinde sperm olmayan baba adaylarından ise cerrahi yolla yumurtalıklardan sperm alınabilir. Sperm, laboratuvarda meni sıvısından ayrılır.
5.Aşama: Embriyo Oluşumu ve Gelişimi
Klasik tüp bebek yönteminde, sperm ve yumurta hücreleri aynı petri kabı dediğimiz bir ortam içerisinde karıştırılarak bırakılır. Burada hareketli spermlerin doğal hareketleri ile yumurtalara ulaşarak döllemesi sağlanır.
Klasik tüp bebek yöntemi ile sonuç alamayacağı planlanan tedavilerde, seçilen sperm yumurta hücresine mikrokanüller kullanılarak enjekte edilerek embiriyo oluşması sağlanır. Bu yönteme Mikroenjeksiyon denir.
Hangi yöntemin seçileceği kadın ve erkeğin üreme hücrelerinin durumları, daha önce tüp bebek tedavisi denemeleri gibi durumlar göz önünde bulundurularak belirlenmektedir.
6.Aşama: Embriyo Seçimi
Döllenmenin gerçekleşmesinin ardından embriyolar rahim ortamını takip eden inkübatör adı verilen bir cihaza alınarak rahme tutunma olasılığı en yüksek ve en kaliteli olanının seçilmesi amacı ile günlük olarak takip edilir.
Döllenmiş yumurtalar yaklaşık 5 gün içerisinde pek çok hücreye bölünerek embriyo adını alır.Bu embriyolardan en sağlıklısının seçimi aşamasında çiftlerde genetik rahatsızlık riski taşıyanlar ile daha önce başarısız tüp bebek yada düşük geçmişi olanlara PSG veya PDS adı verilen testler yapılır. Bu sayede en sağlıklı embriyolar anne adayının rahmine yerleştirilmeye hazır olmaktadır.
7.Aşama: Embriyo Transferi
Hazırlanan embriyo ya da embriyolar döllenmeden itibaren 3 ila 5 gün sonra özel bir katater yardımı ile rahme yerleştirilir. Bu yerleştirmenin sağlıklı bir hamileliğe dönüşme şansını yükseltmek amacı ile elektif tekli embriyo transferini önermekteyiz. Çünkü hamileliğin tekil olması gebelik sağlığını yükseltmektedir.
Embriyo/embriyolar kateter yardımı ile rahme yerleştirildikten sonra 3-4 saat dinlenmesinin arkasından evine gönderilir ve ertesi gün normal hayatlarına dönmektedirler.
Transfer sonrası eğer halen laboratuvarda gelişimi devam eden iyi kalite embriyolar mevcutsa bu durum çifte daha sonra tekrar bir tedavi olasılığı için dondurulabilir.
8. Aşama: Transfer Sonrası
Embriyo implantasyonunun daha kolay olması adına rahim iç zarının kalınlaştırılması için embriyo transferinden sonraki 2 hafta boyunca progesteron tedavisine devam edilir. Transferin ardından pek çok kez kan testi uygulanır. Hamilelik doğrulanırsa plasenta hamileliğinizi destekleyecek düzeyde progesteron üretinceye kadar üç ila dört hafta boyunca progesteron tedavisine devam edilir.